konstelláció - Ladányi Tamás kiállítása

A „The World At Night” nemzetközi szervezet tagjának, Ladányi Tamásnak nyílt asztrofotó-kiállítása a Csikász Galériájában. A Konstelláció című tárlat tartalmilag megújult képanyagot kínál a látogatóknak.

 A kiállított asztrotájképek egyedi szemléletet képviselnek a fotográfián belül: egyesítik a földrajzi és a csillagászati témákat a fényképezőgép objektívjén keresztül. A szerző a természeti és az épített környezet változatosságát ötvözi az égitestek látványával. A tárlaton külön szerepet kap az idő múlásának érzékeltetése, a teljes égbolt ábrázolása halszemoptika szemszögéből és az ember megjelenése a tájak és a csillagos ég viszonylatában.

A címben szereplő „Konstelláció” egyrészt a csillagképek latin eredetű kifejezésére, másrészt az ég és a föld együttes megjelenésére utal.

A veszprémi illetőségű asztrofotós a nemzetközleg elismert „The World At Night”, a világ éjszakai arcát bemutató szervezet magyar tagjaként dolgozik. Képeivel gyakran találkozhatunk ismeretterjesztő médiumokban, a NASA és a National Geographic oldalain. Munkájában mindennapi kapcsolatban van a csillagos ég jelenségeivel; fotóiban nyomon követhetjük az égi eseményeket a tájképi jellegzetességekkel egyetemben.